Japanse achtertuin

Last update: 25-5-2006

De verhuizing van deze site is voltooid!
Verander s.v.p het Planet-adres in www.anjaplus.nl

 Laatste update van de Japanse Achtertuin-bladzijde is van 2006-04-25

Op deze qua achtergrond afwijkende pagina, allerlei foto’s van onze Japanse achtertuin,  van boven naar beneden in chronologische volgorde. De soms

spectaculaire aanleg ervan, het onderhoud en de wat meer technische gegevens staan beschreven op de pagina “tuin-werk”.

2004-02-18:
Op deze foto

de achtertuin zoals ie ook nog bij ople- vering was. De ka- velbreedte, parallel aan de achtergevel is 15,5 meter . De achterzijde v.d. tuin loopt schuin t.o.v. de achtergevel. Van de bijkeuken tot hoek- paal is de tuin ong.7 mtr diep, vlak bij de keuken inmiddels 12 mtr en achter de keuken is de tuin ong.10 mtr. diep. . 

2004-05-24:
Eindelijk zijn we verhuisd.

2005-01-24:
de schutting staat, er ligt een provisorisch terras bij de woonkamer en

voor de rest is het een wildernis vermengd met wat objecten die al een im- pressie geven van deJapanse sfeer die er moet komen

2005-03-27:
Dit is al meer dan een jaar ons terras,  3

meter stoep achter woonkamer en bijkeuken

2005-05-20:
En nu is er gewoon geen terras meer.

2005-07-01:
Laat ik jullie voor ik verder ga, eerst even een indruk geven van de vorm en

en ligging van de vijverpartij ten opzichte van de tuin en het huis, zodat jullie de foto’s erna een beetje weten te plaatsen in het geheel. De foto’s zijn van juni en juli 2005 en voor een goed overzicht van de beneden vijver moest ik al een foto gebruiken van een heel stuk verder in de tijd, nl. maart 2006.
Na deze toelichting op vorm en ligging pak ik de draad weer op met foto’s in chronologische volgorde, startend met 3 juli 2005

De vorm en ligging v.d. vijverpartij

De hele vijverpartij bestaat eigenlijk uit 2 vijvers; de hele grote laaggelegen bene- denvijver die paralel aan de achterschutting loopt, en de kleine hogergelegen bo- venvijver die daar haaks opstaat en in de hoek van de woonkamer en keuken ligt.

De bovenvijver, stroomt over in de lager gelegen grote benedenvijver.
Foto links
(2005-07-05) staand bij schutting, kijkend over de benedenvijver naar de bovenvijver en de hoek woonkamer(li)-keuken(re).
Foto’s rechts bovenvijver gezien vanuit woonkamer.
Boven:
(2005-06-21) de screens van de keuken (li) zijn nog dicht.
Onder;
(2005-07-09) brugdra- gers zijn al zichtbaar

Benedenvijver:
Foto boven
(2006-03-01) Schutting zouden we met riet laten bedekken (hier al te zien). De benedenvijver gezien van west naar oost, de bovenvijver ligt links, achter het waterbekken “verstopt”..
Foto rechts:
(2005-07-09) Uit tegenovergestelde richting genomen, dus van de oost- naar de west- schutting. De bovenvijver ligt nu rechts, lopend van- af het huis naar de benedenvijver.

2005-07-03:
Familiefeest.

De jongste twee neven van de familie gaan even in alle rust medi- teren.
Het lijkt wel of die paar maaskeien in de bene- denvijver erop geselec- teerd zijn, net groot ge- noeg om op te zitten!

 Zoon op kei woonkamerterras/bovenvijver.  Neef op kei in zuid-westhoek v/d vijver.

2005-07-05 en 09:
Op de onderstaande 4 foto’s is vooral de “Kotoji” en dien spiegelbeeld te

 zien. Kotoji betekent “wijdbeense lantaarn”

2005, zomer
De 1e weken van juli waren heerlijk warm, maar dat leek dan ook alles voor

dit jaar aan mooi weer. De volgende 7 weken was het ronduit pet-weer. Echter vanaf half augustus bleek het alsnog ECHT zomer te worden, tot laat september!.

2005-08-17 en 19:
De waterlelie in de bovenvijver is gaan bloeien.

2005-08-27:
Laat, maar heel heet zomerweer; Bourgondisch genieten in een Japanse tuin.

2005-08-29:
De Shubunkins (vissoort) uit de bovenvijver, zijn in de benedenvijver beland en

 worden door zoon gevangen en teruggezet. Helaas zouden ze in no-time de weg naar beneden weer vinden.

2005-09-22:
Niet meer heet, nog wel heel lekker weer. Spiegeloppervlak van water blijft

boeien, de nieuw geplaatse afbakeningslantaarns ook, deze geven bijvoorbeeld het begin en eind van een pad door de tuin zelf aan. Dat zal in onze tuin echter geen pad betreffen wat voor ons echt bruikbaar is, daarvoor is de tuin net iets te klein.

2005-10-07:
De afbakeningslantaarns zijn inmiddels voorzien van roosters in Japans

rood. Het schildpad-eiland, eveneens een essentieel onderdeel van een traditionele Japanse tuin, is beplant. En over die plant heb ik aan jullie een vraag!

Van die plant, waarvan hierboven een close-up-foto, zou ik heel graag de naam weten.
Hij vormt een laag, dicht, donkergroen/roodachtig tapijt van rozetjes met hele stevig- e kleine blaadjes en vermeerdert zich via uitlopers..
Bloeit vaak al in januari met een schermpje fijne, witte bloempjes op een dun steel- tje, zo’n 5-10 cm boven het plantentapijt uit.
(plant in bloei zie foto 2006-04-08)
Wellicht dat aan de hand van beide foto’s en de gegevens toch 1 van jullie de naam weet en me die wilt door-mailen? Je zou me er een groot plezier mee doen.

2005-11-05:
Nog steeds geen echt herfstweer.

Deze foto is gemaakt vanuit de woonkamer, vandaar dat er een salontafel voor de kotoji lijkt te staan, maar dat is dus de weerspiegeling van die tafel in de ruit.

Al met al zijn we wel heel blij, dat we de tuin bij de woonkamer hebben proberen te trekken door gebruik van een tuinbestrating buiten die veel lijkt op de huiskamervloer.

De tuin ligt overigens pal op het zuiden. Het mysterieuze “lichtje” dat je ziet boven de kotoji, is dan ook niets anders dan de weerspiegeling van de zon via de lens van de fotocamera op de ruit..

2005-11-19:
Het begint nu pas wat herfstachtiger te worden. De meeste bomen zitten

echter nog wel volop in het blad (zie de vorige foto hierboven), maar zijn inmiddels wel prachtig aan het ver- kleuren. Dit lijkt meer op een “American Summer” zoals in Cana- da,  maar dan absurd laat in het jaar.

Nu hebben we de eerste nachtvorst gehad en verwachten we dat de bomen toch wel heel snel hun blad zullen gaan verliezen.
Foto hiernaast: rijp op de sagina- plantjes en stenen bij de keuken.

2005-11-25:
Een vrijdag die niet snel vergeten zal worden. In een klein deel van Nederland,

met daarin ook ons huis, was het ineens heel erg winter; sneeuwstormen met sneeuw die niet wegsmolt maar bleef liggen en zelfs opwoei tot flinke heuvels hier en daar.
Het leverde ongekende overlast op, maar zodra de wind even was gaan liggen toch ook wel hele mooie plaatjes. Plots was het even winter en hoe!.

2005-12-09:
Aan het eind van deze dag staan alle 3 de fruitbomen eindelijk in onze tuin.

V.l.n.r. op onderstaande foto: perenboom, appelboom2 en appelboom1. Zie ook “tuin-werk” voor het uitzoeken op 7 februari en het planten  op 9 december 2005.

2005-12-14:
De bomen staan nu echt netjes in de grond. Ze zijn onder hun eigen gewicht

nog een heel eind de grond ingezakt. Wij zijn heel blij met het resultaat.

2005-12-17:
Onze bomen voor het eerst in de sneeuw, maar dat bleek deze winter nog vaker te gaan gebeuren, ondermeer op 30 december (geen foto’s van 30/12).

2006-01-16:
Zomaar een “raadplaatje” wat deze winter te vinden was in onze tuin.

2006-01-16:
Hier vind je de “oplossing”  van bovenstaand “raadplaatje”.

2006-01-29:
Het heeft flink gevroren, zou het ijs op de vijver het houden?

Boven: Ja! We kunnen lopen over de vijver. Onder: De wortel- kluiten van de fruitbomen zitten deze 1e winter nog goed ingepakt met stro. Volgend jaar rond deze tijd zal dat niet meer nodig zijn. dan moet de tuin er ook heel wat “groener” uitzien dan nu.

In de herfst is er blad van naburige eiken op de vijver gewaaid en nu is wat van dat blad op een mooie manier “ingevroren”.

2006-03-01:
Het ging nog even heel flink sneeuwen, zo helemaal op het eind van de winter.

Na een tijd bleef het zelfs op de grond liggen en een paar dagen later was het een heus dik paksneeuw geworden.
O ja, inmiddels is de houten schutting achter de rietmatten weggewerkt, wat een veel mooiere “achtergrond” is voor de tuin en dus ook voor de foto’s..

     Geintje van de site-bouwer, zo lang is onze westschutting met poort heus niet!

Foto rechts; overzicht achter bijkeuken van west naar oost, met waterbekken, lantaarns, terras bijkeuken/woonkamer, terrasje keuken en zuidoost-terras met terrasset. Links appelboom1, rechts perenboom en vooraan is nog een puntje van de vijvertrap te zien.
Foto midden;een tikkie met de klok meegedraaid, nu zie je zowat de hele zuid- schutting, met in de zuid-westhoek appelboom2 en daarbij de granieten trap die uitmondt in de vijver.
Foto links; weer vanaf bijkeuken, inmiddels volledige kwartslag met de klok mee- gedraaid, dus van noord naar zuid gefotografeerd. Met ondermeer  appelboom2 en zijn stro-dek over de wortelkluit.

Appel voor Perenboom             Appelboom1

  Perenboom en kotoji.

Kotoji                               Hond + afbakeningslantaarn              Appelboom2

Waterbekken + lantaarn                                   Terras bij woonkamer
Waterbekken en 2 lantaarns komen volgens Japans gebruik aan begin van tuinpad.

2006-03-01 en 02:
Diezelfde avond en de avond erop lag er heel wat meer sneeuw. Voldoende voor deze sprookjesachtge foto’s van de Japanse tuin bij nacht. De fotobeel- den spreken voor zich.

2006-03-05:
Een klein weekje later is het nog steeds mid-winter in de tuin. Zovaak en zo- veel sneeuw als deze winter kan ik me niet herinneren ooit meegemaakt te hebben. 

2006-03-22:
Eindelijk piept voorzichtig de lente echt te voorschijn. De dwergirisjes langs

de bovenvijver bloeien! Dit voorjaarsbolletje is in werkelijkheid boven de grond zo groot als een krokus. Op de onderste foto is door de vroege zonsopgang de kleur van de irisjes veel te rood. De bovenste foto is qua kleur wel juist.
Maar ook al staan er zelfs een paar knoppen van de kweepeer zichtbaar op sprin- gen, als je goed kijk zie je op dezelfde foto (
middelste,rechts) ook nog een laagje ijs op de vijver liggen.. tja.. een paar irisjes maken blijkbaar toch nog geen lente.

2006-04-02:
De irisjes zijn uitgebloeid, de rest van de lente zet nog niet echt door.

2006-04-08:
Heel, heel voorzichtig breekt de lente door in de tuin.

Hoe het er straks uit ziet als alles in bloesem staat en of alles ook mooi kleurt bij  elkaar en gelijk bloeit, is reuze spannend nu dit eerste jaar.

Knop perenboom                 Bloesem japanse kweepeer       Knop appelboom2

Absurd laat bloeit alsnog de bodembedekker op het schildpad-eiland in de bene- denvijver. De naam weet ik echter nog steeds niet. Als jij hem weet, mail me hem dan alsjeblieft door. Alvast bedankt voor het meespeuren.

Niet lenterig, beslist wel mooi, vond ik deze 2 foto’s die ik vandaag gemaakt heb.
Links: De Boeddha uit 1997 waar het eigenlijk allemaal mee begonnen is wat betreft de Japanse sfeer in de achtertuin en die nog een beter plaatsje in de tuin moet krijgen, dan de hoek bij de bijkeukendeur.
Rechts: Bijna weer een raadplaatje waardig, close-up van de schutting.

2006-04-22:
De Japanse kweepeer begint nu eindelijk echt goed in bloei te komen.

De appelbomen hebben een ietsie-pietsie blad, en de perenboom loopt nog wat achter. Het is echter prachtig weer, dus het kan nu heel hard gaan.

2006-04-25:
Tot ziens.

Laatste update:
 25-5-2006

Ik vind het leuk om reacties te krijgen, dus e-mail me, als je vragen hebt, of juist antwoorden, aanvullingen en tips, of me gewoon even wilt laten weten wat je van deze site vindt, of me over iets heel anders wilt mailen.
Een klik op de fles hiernaast is voldoende om een “lege” mail naar me te openen.

25/05 Tuingasten
22/05
Mijn dagboek
17/05
Harley-dagboek
14/05
Aquarium
14/05
Scouting
11/05
1997-2004
05/05
Interieur
29/04
Koninginnedag
26/04
vijverbewoners
22/04
nieuwste foto’s

KeuzeMenu+++KeuzeMenu+++KeuzeMenu+++KeuzeMenu+++KeuzeMenu

[Anja's HomePage] [nieuwste foto's] [mijn dagboek] [mijn hobbies] [mannen&hobbies] [dieren] [leefomgeving] [woning] [interieur] [tuin-werk] [Japanse achtertuin] [voortuin] [woonwijk] [Oost-Nederland] [Zeeland] [HMS/handicap] [links en overige]